середа, 29 квітня 2020 р.

Дистанційне навчання. Урок від 28.04.20.

Тема уроку.  Приготування страв з січеної маси: ковбаски рибні,січеники рибні українські, тощо. Приготування страв з рибної котлетної маси: рулет, зрази тощо.


 

Інструкційна картка
На страву:  «Січеники рибні українські»
Мета:  Навчитися готувати страву «Січеники рибні українські», з дотриманням якості в роботі, технологічних норм, правил техніки безпеки та вимог санітарії і гігієни.
Обладнання, посуд, інвентар: електрична плита, кухарська трійка ножів, сковорода, м’ясорубка, жарова шафа.
Сировина: риба, сало, яйця, цибуля, маргарин, сухарі, часник, хліб, жир.
Послідовність виконання робіт
1.     Рибу розібрати на філе. Пропустити через м’ясорубку разом з салом шпик.
2.     Додати сіль, яйця, перемішати,  вибити.
3.     Порціонувати надаючи форму кружалець 1см завтовшки
4.      Зверху покласти начинку, краї з’єднати.
5.     Сформувати напівфабрикат овальної форми, змочити у яйці, обкачати у білій паніровці.
6.     Обсмажити в жирі і довести до готовності в жаровій шафі.
Приготування начинки:
Ріпчасту цибулю дрібно нарізують, пасерують, додають сухарі, січені варені яйця, розтертий із сіллю часник і перець.        
 Набір сировини
Назва  сировини
Витрата сировини на 1 порцію, г
Витрата сировини на 2 порції, г
Брутто
Нетто
Брутто
Нетто
Судак
57,5
27,5
115
55
Сало шпик
10,4
10
20,8
20
Яйця
4
4
8
8
Маса рибна:
41
41
82
82
Для начинки:




Цибуля ріпчаста
8,5
7
17
14
Яйця
7,5
7,5
15
15
Маргарин столовий
2,5
2,5
5
5
Сухарі пшеничні мелені
1
1
2
2
Часник
0,65
0,5
1,3
1
Маса начинки:
25
25
50
50
Яйця
10
10
20
20
Хліб пшеничний черствий
18
18
36
36
Маса напівфабрикату:
133
133
266
266
Олія
12
12
24
24
Маса смажених січеників:
-
110/2шт
-
220/4шт
Масло вершкове
8
8
16
16
Вихід:

118

236
Гарнір

150

300
Вихід з гарніром:

268

536

Правила відпуску
       Січеники подати по 1 – 2 штуки на порцію, полити жиром.
Вимоги до якості
Зовнішній вигляд: січеники повинні зберігати форму, поверхня з рум’яною кірочкою, без тріщин.
   Смак і запах: без стороннього присмаку, властивий
   смаженій рибі.
   Колір: на розрізі – від білого до сірого.
   Консистенція: вироби м’які, соковиті, пухкі


Інструкційна картка
На страву:  «Ковбаски рибні українські»

Мета:  Навчитися готувати страву «Ковбаски рибні українські», з дотриманням якості в роботі, технологічних норм, правил техніки безпеки та вимог санітарії і гігієни.
Обладнання, посуд, інвентар: електрична плита, кухарська трійка ножів, сковорода, м’ясорубка, жарова шафа.
Сировина: риба, сало, яйця, маргарин, сухарі, часник, олія, масло.
Послідовність виконання робіт
1.     Рибу розібрати на чисте філе.
2.     Нарізати невеликими шматочками.
3.     Додати шматочки сала шпик, часник.
4.     Пропустити два рази через м’ясорубку, до утвореної маси додати сіль, перець.
5.     Масу вибити.
6.     Підготовлену січену натуральну масу порціонувати, формувати ковбаски по 2 штуки на порцію.
7.     Змочити в яйці, обкачати у сухарях.
8.     Обсмажити у фритюрі.
9.     Довести до готовності у жаровій шафі.

Набір сировини
Назва  сировини
Витрата сировини на 1 порцію, г
Витрата сировини на 2 порції, г
Брутто
Нетто
Брутто
Нетто
Мінтай
160
80
320
160
Сало шпик
20,8
20,8
41,6
41,6
Часник
1,3
1
2,6
2
Яйця
8
8
16
16
Сухарі пшеничні мелені
15
15
30
30
Маса напівфабрикату:

120

240
Олія
15
15
30
30
Маса смажених ковбасок:

100

200
Масло вершкове
5
5
10
10
Гарнір:

150

300
Вихід:

100/5/150

200/10/300

Правила відпуску
http://im2-tub-ru.yandex.net/i?id=45239066-05-72На підігріту тарілку викласти гарнір – картопляне пюре або рис відварний, тушковану капусту, поряд – ковбаски (по 2 штуки на порцію) і полити вершковим маслом.
Вимоги до якості
 Зовнішній вигляд: форма збережена, поверхня з рум’яною кірочкою, без тріщин; паніровка не відстала.





Інструкційна картка
На страву:  «Рулет з риби»
  Мета:  Навчитися готувати страву «Рулет з риби», з дотриманням якості в роботі, технологічних норм, правил техніки безпеки та вимог санітарії і гігієни.
Обладнання, посуд, інвентар: електрична плита, кухарська трійка ножів, сковорода,
м’ясорубка, жарова шафа, голка, листи, .
Сировина: риба, хліб, молоко або вода, перець чорний мелений, гриби, цибуля, жир, яйця, сухарі.
Послідовність виконання робіт
1.     Чисте філе риби нарізати на невеликі шматочки.
2.     Білий черствий хліб без скоринки замочити у молоці або воді для набухання.
3.     Філе і розмочений хліб пропустити через м'ясорубку.
4.     Додати сіль, перець чорний мелений, ретельно перемішати і вибити.
5.     Підготовлену котлетну масу викласти  на мокру полотняну серветку, надати форму прямокутника 1,5-2,0 см завтовшки, 8-20 см завширшки.
6.     Посередині уздовж викласти начинку, краї маси з'єднати за допомогою серветки так, щоб один край маси покривав другий.
7.     Підготовлений напівфабрикат перекласти на змащений жиром лист рубцем донизу, поверхню вирівняти, посипати сухарями, збризнути жиром, проколоти ножем у двох-трьох місцях (щоб рулет не потріскався)
8.     Запекти у жаровій шафі при температурі 250-280 °С.
9.     Готовий рулет нарізати по 2-3 шматочки на порцію.
Приготування начинки:
Варені гриби нарізати скибочками, додати пасеровану нашатковану ріпчасту цибулю, посічені варені яйця, сіль, мелений чорний перець, перемішати.     
Набір сировини
Назва  сировини
Витрата сировини на 1 порцію, г
Витрата сировини на 2 порції, г
Брутто
Нетто
Брутто
Нетто
Щука ( крім морської)
150
60
300
120
Хліб пшеничний
18
18
36
36
Молоко або вода
24
24
48
48
Сіль
3
3
6
6
Перець чорний мелений
0,01
0,01
0,02
0,02
Маса рибна котлетна:
-
100
-
200
Для начинки:
Гриби свіжі
17
13
34
26
Цибуля ріпчаста
26
22
52
44
Кулінарний жир
4
4
8
8
Яйця
6
6
12
12
Маса начинки:
-
25
-
50
Сухарі пшеничні
3
3
6
6
Маса напівфабрикату:
-
125
-
250
Кулінарний жир
3
3
6
6
Маса готового рулету:
-
100
-
200
Гарнір
-
150
-
300
Соус
-
75
-
150
Вихід:
-
325
-
650
Правила відпуску
Подати з гарніром – картоплею вареною чи смаженою і поливають або подають окремо соус (томатний, томатний з овочами, сметанний, сметанний з цибулею).
Вимоги до якості
 Зовнішній вигляд: форма рулету збережена; поверхня з рум'яною кірочкою, без тріщин.     
 Смак і запах: властивий продуктам, які входять до складу страви.      
 Колір:  на розрізі світло-сірий.    
 Консистенція: вироби соковиті, пухкі, маса однорідна, без шматочків хліба і м'якоті риби.

Інструкційна картка
На страву:  «Зрази рибні січені»
 Мета:  Навчитися готувати страву котлети рибні «Зрази рибні січені», з дотриманням якості в роботі, технологічних норм, правил техніки безпеки та вимог санітарії і гігієни.
Обладнання, посуд, інвентар: електрична плита, кухарська трійка ножів, сковорода, м’ясорубка, жарова шафа.
Сировина: риба, хліб, молоко або вода, цибуля, гриби, сухарі, жир.
Послідовність виконання робіт
1.     Філе риби без шкіри і кісток нарізати на  шматочки.
2.     Додати попередньо замочений у молоці черствий пшеничний хліб, сіль, перець.
3.     Все разом пропустити через м’ясорубку.
4.     Ретельно перемішати.
5.     Вибити.
6.     З маси сформувати кружальця товщиною 1см.
7.     На середину викласти фарш, краї з'єднати.
8.     Запанірувати в сухарях, надаючи овальної форми.
9.     Обсмажити з обох боків.
10.    Довести до готовності в жаровій шафі.
Приготування начинки:
1.     Гриби відварити.
2.     Нарізати.
3.     Цибулю нарізати, спасерувати, з'єднати з грибами.
4.     Додати сіль, перець, все перемішати.
Набір сировини
Назва сировини
Витрата сировини на 1 порцію, г
Брутто
Нетто
Риба судак або щука
140
65
Хліб
18
18
Молоко або вода
25
25
Маса  рибної котлетної маси
-
106
Фарш:
Цибуля
26
22
Жир
4
4
Гриби
18
14
Сухарі
1,5
1,5
Маса фаршу:
-
21
Сухарі
6
6
Маса н.ф.
-
130
Кулінарний жир
8
8
Вихід
-
110
Правила відпуску
Подати з гарніром: картопля смажена, картопля відварна, овочі відварні або смажені по         2 штуки на порцію, полити маргарином.
Окремо подати соус красний основний, томатний.
Вимоги до якості
Зовнішній вигляд: форма збережена, поверхня з рум’яною кірочкою, без тріщин, рівномірно запанірована.
Смак і запах: приємний, в міру солоний  властивий даній страві.
Колір: світло-коричневий, на розрізі сірий.
Консистенція: однорідна, пухка, соковита, без  м’якоті риби.




Немає коментарів:

Дописати коментар